Miért fontos megszabadulnod a pocakodtól? – 5 ok, amiért óriási szívás, ha sörhasad van

A mai napig érthetetlen számomra az, hogy korombeli férfiak egy része nemcsak elfogadja, de még büszke is arra, hogy sörhassal rendelkezik. “Egy bizonyos kor felett már legyen egy férfinak hasa”, “a sörhas szexi” és egyéb önámítások vannak széleskörben elterjedve. Nekem is volt olyan időszakom – még jóval az edzősködés előtt – amikor kezdtek elfajulni a dolgok, aztán egy barátom döbbentett rá a maga módján arra, hogy rossz irányba tartok. Valami vízparton voltunk egy társasággal, és amikor ledobtam a textilt, akkor kaptam a megjegyzést:
– Na jól van, látom, Ádám is kezd meghízni, nemcsak én.
Nekem ez kellett ahhoz, hogy észbekapjak, és visszafordítsam a folyamatot.

A legtöbb embernek viszont nagyobb lökés kell ahhoz, hogy elkezdjen dolgozni a problémán. Éppen ezért, kiemeltem 5 olyan dolgot, ami miatt egyáltalán nem jó, ha pocakod eresztesz.

1. Jó eséllyel lemondhatsz a fitt nőkről

Ha totálisan elhanyagolod magad, akkor igen jó esélyed van rá, hogy maximum hasonló nőkkel tudsz megismerkedni. Azok a nők, akik odafigyelnek a külsejükre, rendszeresen járnak edzeni és egészségesen táplákoznak igen ritkán választanak olyan férfit, aki az elhízás jeleit mutatja. A státusz és a kisugárzás ugyan sokat nyom a latba, ám a nők a legjobb gének továbbörökítésének gondolata miatt ösztönösen az izmos, vékony derékkal és lapos hassal rendelkező férfiakhoz vonzódnak. Minél kevésbé vagy ilyen, annál kisebb lesz azon nők száma, akikből vonzalmat tudsz kiváltani, így pedig sokkal többet kell kompenzálnod más területeken.

2. Hormonális problémák

Minél magasabb a testzsírszázalékod férfiként, annál kevesebb tesztoszteron termelődik benned, és ezzel szemben sokkal több lesz az ösztrogén, ami ugyebár a női hormon. Férfiaknál elsősorban a derék és a has környékére rakódik le a zsír, így ha a pocakosodás kezdődő jeleit észleled magadon, akkor biztosra veheted, hogy az előbb felvázolt folyamat már elkezdődött benned.
Ha pedig csökken a tesztoszteronszinted, akkor szép lassan ösztrogéndominancia fog kialakulni. A gyengeség, a libidó csökkenése vagy éppen a potenciazavarok még csak a kezdet, ami ezek után jön, az az igazi rémálom. Na, ki tartja még szexinek a sörhasat?

3. Magas zsigeri zsír

Férfiak esetében – éppen a hasra hízás miatt – sokkal magasabb a zsigeri zsír, mint a nőknél. Ez ugye a belső szervek között lerakódott zsírt jelenti, ami egyébként sokkal veszélyesebb, mint az egyéb helyen lerakódott zsírszövet. A zsigeri zsírt egy skálán mérjük, és a 12-nél magsabb érték már komoly problémát jelent, aminek kezelését nem lehet elodázni. Emiatt alakulhat ki a cukorbetegség, a stroke, a különböző szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a gyomor- vagy éppen vastagbélrák, hogy csak a “legnépszerűbb” betegségeket soroljam fel.

4. Véget nem érő izzadás télen-nyáron

Ha pocakos vagy és magas a testzsírod, akkor bizony izzadni fogsz, mint egy igásló. Nyáron gyakorlatlag sehol sem lesz nyugtod, de valószínűleg az a csodás érzés sem idegen számodra, amikor bemész télen egy fűtött helységbe és pár perc alatt facsarni lehet a vizet az összes ruhádból. A rengeteg zsírszövet fűteni fog. Képzeld el a tested egy olyan városként, amit körbevesz egy indokolatlan méretű hőerőmű, ami sohasem áll le. A városlakók pedig nem elég, hogy szenvednek, hanem még a bazi nagy számlát is fizetik.

5. A súly, amit cipelsz

Gondolkodtál már azon, hogy mekkora mondjuk egy 10 kilós súlyfelesleg? Vegyél fel egy hatos pakk ásványvizet és hurcold magaddal egy kicsit. Nehéz? Fárasztó? A tested ugyanezt csinálja egész nap, amikor 10 kiló felesleg van rajtad. Ezért érzed magad egyfolytában fáradtnak és ezért nincsen energiád semmire.
Ja, és beszéljünk az előbb említett számlákról, amiket a városlakók fizetnek. Az erőmű, ami egyfolytában hőt termel, örökké tápanyagot követel, méghozzá olyat, ami gyorsan felszívódik. Különben leállhat az egész rendszer. A gyorsan felszívódó tápanyagok pedig csak újabb csöveket fognak beépíteni a hőerőműbe, még nagyobbra növelve az amúy is költséges és rosszul működő gépet. Ez gyakorlatilag egy olyan körforgás, amiből egyedül nagyon nehéz kiszabadulni.

Szerencsére nekünk sokkal könnyebb megszabadulni a pocaktól, mint a nőknek a combjukra vagy fenekükre rakódott zsírtól. A folyamat tehát visszafordítható és mivel már én is éltem át hasonlót, pontosan tudom a módját annak, hogyan lehet gyorsan eltüntetni a felesleget.

Vélemény, hozzászólás?