Mi a különbség a fogyás és a testzsírszázalék-csökkentés között?

Kétféle alapvető oka lehet annak, hogy valaki az edzőterem felé veszi az irányt. Az egyik az, hogy szeretne erősödni, izmokat építeni magára, a másik pedig az, hogy szeretné csökkenteni a ruhaméretét. Előbbi inkább a férfiakra jellemző, utóbbi pedig a hölgyekre. Bár vannak átfedések, azért elég ritkán találkozom olyan nővel, akinek nem az lenne a kiemelt motivációja edzéstervezés előtt, hogy a fürdőszobamérleg digitális számlálója kevesebbet mutasson a mostaninál. Igen ám, csakhogy egyáltalán nem mindegy, hogy a testsúly csökkentése hogyan történik meg.

Az orvosok már a kisiskoláskori méréseken is az úgynevezett Body Mass Index (BMI) alapján határozzák meg azt, hogy az illető alultáplált-e vagy éppen túlsúlyos. A dolog azonban nem ennyire egyszerű, a BMI ugyanis csak és kizárólag a magasság és testsúly arányát méri, pedig valójában a testösszetétel számít! Egy színizom testépítő vagy egy erőatléta a BMI-je alapján túlsúlyosnak számít. Ami rendkívül fontos a témával kapcsolatban: egységnyi izom nehezebb, mint egységnyi zsír.

Miből áll az emberi test?

Legfőképpen vízből, ezen kívül csontokból, izomzatból és zsírból. Ezek aránya az, ami igazán számít, nem pedig a kilók. Ezért nem elég az, ha valaki úgy akar lefogyni, hogy elkezd őrült módjára fogyókúrázni és ragtapasszal körbetekeri a száját, hogy véletlenül se essen kísértésbe a vasárnapi ebéd harmadik fogásánál. Lehet, hogy az illető valami csoda folytán végigcsinálja és vékony lesz, de lógni fog a bőre és a testének olyan lesz a tapintása, mint amikor a nagyi kocsonyáját érintjük meg a spájzban Karácsony másnapján. Mindehhez még hozzájönnek olyan kellemes dolgok, mint az állandó éhségérzet, alacsony energiaszint és vérnyomás stb.

Ideális esetben valahogy így nézünk ki a bőrünk nélkül

Több izom, kevesebb zsír

Van egy óriási tévhit az edzés és a fogyás kapcsolatáról, egy olyan hiba, amit szinte mindenki elkövet. Az emberek valamiért azt hiszik, hogy a fogyás megindulásához kis súlyokkal kell sok, sőt lehetőleg végtelen ismétlést végrehajtani egy-egy gyakorlatból. Lehetőleg persze kerülni kell az alapgyakorlatokat, guggolás, fekvenyomás és felhúzás tilos.

Sajnos a kis súlyokkal végzett nagyon sok ismétlésnek semmi értelme nincsen, az ilyenfajta edzés legjobb esetben a kardiózáshoz fog hasonlítani, amivel az a baj, hogy nem lehet vele izmot építeni. Ahhoz, hogy valaki az étrendjén történt változtatás nélkül, kizárólag a kis súly-sok ismétlés módszert követve lefogyjon, úgy napi 5-6 órát kéne ezt csinálnia. Ráadásul akkor sem lenne valami szemet gyönyörködtető az eredmény, az úgynevezett skinny fat formát lehet így elérni.

Az alábbi ábra kiválóan szemlélteti a leírtakat

Ezzel szembe, ha előbb az erőnket kezdjük el növelni, 5-8 vagy akár kisebb ismétléses szériákkal, hétről hétre fejlődve, akkor a testünk ezt úgy fogja lereagálni, hogy izmot épít. Az izmoknak pedig energiára van szükségük, így a bevitt minőségi tápanyag nem a zsírraktárakba fog kerülni, hanem a regeráció során az izmainkat fogja építeni.

A testzsír csökkentéséhez szükséges ugyan diéta, de az esztétikus külsőhöz a vázizomzat növelése elengedhetetlen. A kettő gyakorlatilag fordítottan arányos, így aztán ne lepődjenek meg a hölgyek, ha az edzés első heteiben fogyás helyett inkább gyarapodás figyelhető meg testsúlyban, ugyanis ideális esetben először az izomzatot kell megerősíteni.

Ő sem a combközelítő-gépen érte el ezt a formát

Tehát, röviden összefoglalva: nem a kilókon van a hangsúly, hanem a test összetételén. Én azt vallom, hogy először izmot kell építeni, utána érdemes a testtömegből csökkentésén dolgozni.

Vélemény, hozzászólás?