Hogyan és miért lettem edző?

Ahogy a történetemben leírtam, 2002-ben léptem át először az edzőterem küszöbét, és a kezdeti nehézségek ellenére egyre jobban megszerettem a súlyzós edzéseket. Az élet közben más utakra sodort, de az edzés a legnehezebb helyzetekben is része maradt az életemnek. Előfordult ugyan, hogy csak egy főiskolai kollégium összetákolt eszközeivel tudtam edzeni, vagy éppen egy körúti pincében, illetve volt olyan, hogy különböző okok miatt fél éveket kellett kihagynom. De mindig visszatértem, mert hiányzott az az érzés, amit ez az egész ad. Amikor végigcsinálsz egy nehéz napot az edzőteremben, akkor olyan hormonok és energiák szabadulnak fel benned, amiket máshogyan nem éreznél. Az évek előrehaladtával rengeteg tapasztalatot szereztem, és egyre gyakrabban fordult elő, hogy segítettem egy-egy olyan ismerősömnek, aki kezdő a testedzésben. Rájöttem, hogy amikor átadom azt a tudást, amit megszereztem az évek alatt, az hihetetlen módon motivál. Ekkor jutott eszembe, hogy ezt hivatalos keretek között is űzhetném.

Így kezdtem el az egymásra épülő képzéseket 2015-ben a Fitness Company-nál, majd két év intenzív tanulást követően később levizsgázhattam, mint személyi edző.

Gyakorlati óra a Fitness Company személyi edző képzésén

Az arany középút megtalálása

Egy 2 éves képzés jó alapot adhat, de önmagában még kevés. Nem elégedtem meg az iskolában tanultakkal, elkezdtem kutatni a naturál testépítés témakörében a legjobb módszerek után, és így jött a képbe a progresszív edzés. Ez lényegében azt jelenti, hogy az edzéseken nem annyira a totális elfáradás a cél (bár jó esetben ez is megtörténik), hanem sokkal inkább a teljesítmény hétről hétre való fokozása van fókuszban, persze mindez különböző periódusokra bontva. Ehhez elengedhetetlen a pontos tervezés és a megfelelő edzésprogramozás, amikben most már sok év tapasztalatom van. Lényegében: saját magamnak és az edzettjeim nagy részének is úgy építem fel az edzésciklusokat, mint ahogyan a hivatásos sportolók csinálják, azzal az apró különbséggel, hogy – velük ellentétben – nem rendeljük alá az egészségünket a teljesítménynek. Ez az arany középút a sportoló és az átlagember között.

Pillanatkép az edzésekről

Amikor megkeres valaki, hogy szeretné a segítségemet kérni, akkor a hosszútávú cél az, hogy a helyes mozgásminták elsajátítása és az alapok megtanulása után képessé váljon önállóan folytatni a fejlődést. A progresszív edzést még mindig nagyon kevesen művelik az edzőtermekben, pedig tanulható és rendkívül hatékony. Sajnos sokan a különböző testépítő oldalakról letölthető osztott edzéstervekben hisznek, pedig ezek csak rövid ideig működnek, hacsak nem kezdi el az illető ugyanazokat a szereket szedni, mint a testépítők. Én is hosszú éveken keresztül stagnáltam az ilyen tervekkel, hiába működött jól eleinte. 2017 második fele óta azonban mind erőben, mind pedig izomtömegben jelentős fejlődést értem el. Ugyanez bárkinél lehetséges!

Vélemény, hozzászólás?